26 12
發新話題

我隻史納莎要點教?

引用:
原帖由 nam 於 2008-7-27 22:16 發表
小狗今日去左剪晒d毛毛喇....媽媽話佢唔好睇,我信佢識聽喇!!返到屋企就堐..淨係跟住我,唔去媽媽房度玩...不過佢剪左毛好似仲好睇呀!!
咁個頭有冇剪晒?定係都留番個史納莎樣?
因為我媽媽養o個隻莎莎都試過連個頭都剪晒毛,結果變晒樣,不過都幾過癮的!haha~~

我就係傳說中o99 號球員!哈哈哈!

眼仲有小小...不過呀媽話佢好難睇呀...我就覺得幾得意呀...哈哈...不過佢宜家真係好鍾意我呀,去到邊都要跟到邊,好開心呀!!

引用:
原帖由 nam 於 2008-7-28 22:07 發表
眼仲有小小...不過呀媽話佢好難睇呀...我就覺得幾得意呀...哈哈...不過佢宜家真係好鍾意我呀,去到邊都要跟到邊,好開心呀!!
狗仔係好忠心架!而且你對佢好,佢對你會更好~~
好好錫佢照顧佢啦~~ 養狗狗真係有好多樂趣架~~ ^^

我今日買左好多小食比狗狗呀~~佢見到開心係咁跳跳~~我見到佢都好開心呀~~

引用:
原帖由 nam 於 2008-8-19 20:58 發表
我今日買左好多小食比狗狗呀~~佢見到開心係咁跳跳~~我見到佢都好開心呀~~
貪吃的小狗o黎喎~~ haha
貪吃係好事o黎架,咁你就可以用小食o黎訓練佢喇~~

係呀,我宜家日日都用小食引誘小狗做動作,佢宜家識得座係小食面前,等到我話可以行去食,佢先會食...第一次會做時,我真係好開心呀~~小狗真係好聰明,唔知係咪本性係咁樣??宜家諗緊有咩新動作要學做...有冇好提意呀大家~~thx~~

引用:
原帖由 nam 於 2008-8-20 21:27 發表
係呀,我宜家日日都用小食引誘小狗做動作,佢宜家識得座係小食面前,等到我話可以行去食,佢先會食...第一次會做時,我真係好開心呀~~小狗真係好聰明,唔知係咪本性係咁樣??宜家諗緊有咩新動作要學做...有冇好提意呀大家~~ ...
簡單d o個d學晒未?
即係sit呀,come呀,stand呀,down呀 o個d~~~

佢識得sit喇...手手呀...拍手就過嚟...不過stand同down就唔識喇~~佢成日都好似好興奮咁呀...點樣可以控制下佢d興奮度呢??

引用:
原帖由 nam 於 2008-8-26 10:45 發表
佢識得sit喇...手手呀...拍手就過...不過stand同down就唔識喇~~佢成日都好似好興奮咁呀...點樣可以控制下佢d興奮度呢??
係咪通常某d情況下先過度興奮?例如你返屋企之類..
如果係o既,就要俾佢知道你返o黎佢都唔駛咁興奮,主要做法係當佢過度興奮o個時就完全唔好睬佢,等佢平靜落o黎就讚佢~
久而久之佢就唔會太過興奮架喇~~

係呀..我一返屋企佢就好似傻傻地咁,係咁跳...係咁跳...唔彩佢,佢就跳到你彩佢...之後就會乖乖咁座係你身邊~~有時都覺得佢幾重視自己呀....呢個做法要長時間小小先可以做得到呀!做到時再分享...謝謝你~~

引用:
原帖由 nam 於 2008-8-29 22:53 發表
係呀..我一返屋企佢就好似傻傻地咁,係咁跳...係咁跳...唔彩佢,佢就跳到你彩佢...之後就會乖乖咁座係你身邊~~有時都覺得佢幾重視自己呀....呢個做法要長時間小小先可以做得到呀!做到時再分享...謝謝你~~

26 12
發新話題