26 12
發新話題

我隻史納莎要點教?

我隻史納莎要點教?

我隻狗狗係朋友比我呀,比我時佢已經1歲有多,但係佢去到我屋企成日就圍呵,攪到媽媽唔鍾意佢...點算好呀??

要俾d心機同耐性先得架~
每次見到佢去錯地方屙,就要打下鬧下佢,跟住帶佢去岩o既地方~~
如果有去岩o既,就要讚佢獎下佢~~
久而久之佢就會知道邊度岩邊度錯架喇~~

我就係傳說中o99 號球員!哈哈哈!

唔該晒你呀...我會比心機教好佢呀,如果唔係媽媽就會將佢比人...等我教到佢有成績,我再係度同大家分享丫...THX

隻狗狗比我打左好多次呀,打到我都唔高興呀...但係佢好似都仲係唔明咁呀??係我唔識教定係咩問題呢?

引用:
原帖由 nam 於 2008-6-12 00:05 發表
隻狗狗比我打左好多次呀,打到我都唔高興呀...但係佢好似都仲係唔明咁呀??係我唔識教定係咩問題呢?
咁佢有冇話晌邊d特定地方先會屙?定係次次都唔同地方?
如果係有特定地方o既,可能佢已經認定左o個度係廁所,咁可能要買d輔助用品幫手教,例如o個d廁所噴霧~~
我都唔係好記得係禁左佢就會晌o個度屙,定抑或噴左就唔會晌o個度屙,你可以去d寵物店問一問,應該有幫助~~
本帖最近評分記錄
  • missing_u Default +10 獎勵原因:貢獻-感謝你熱心幫助其他會員解 2008-7-14 20:01

引用:
原帖由 古力仔 於 2008-6-21 00:27 發表

咁佢有冇話晌邊d特定地方先會屙?定係次次都唔同地方?
如果係有特定地方o既,可能佢已經認定左o個度係廁所,咁可能要買d輔助用品幫手教,例如o個d廁所噴霧~~
我都唔係好記得係禁左佢就會晌o個度屙,定抑或噴左 ...
廁所噴霧我試過 (壓)架陣味
試下用胡椒粒啦 (如果係有特定地方o既,可能佢已經認定左o個度係廁所)係果到放d胡椒粒 佢就唔會係果到去架啦

胡椒粒都得??小狗宜家乖左好多喇...多謝晒兩位呀....佢夜晚就會陪我瞓覺...定時定候要佢返廁所呵臭臭,佢就會乖乖呵完先出返嚟玩呀....THX

引用:
原帖由 nam 於 2008-7-9 21:48 發表
胡椒粒都得??小狗宜家乖左好多喇...多謝晒兩位呀....佢夜晚就會陪我瞓覺...定時定候要佢返廁所呵臭臭,佢就會乖乖呵完先出返嚟玩呀....THX
你用邊隻方法教曉佢呀? 乖左咪好囉

so good~~
小狗開始聽話就係主人最開心o既時候~~

引用:
原帖由 古力仔 於 2008-7-10 02:14 發表
so good~~
小狗開始聽話就係主人最開心o既時候~~
我果隻唔聽我話wor 但我都係開心既

引用:
原帖由 missing_u 於 2008-7-10 02:39 發表

我果隻唔聽我話wor 但我都係開心既
你o個隻唔係小狗啦嘛~~ 想教都冇得教啦~~

引用:
原帖由 古力仔 於 2008-7-10 03:11 發表

你o個隻唔係小狗啦嘛~~ 想教都冇得教啦~~
其實佢係一隻cat

引用:
原帖由 missing_u 於 2008-7-13 15:07 發表

其實佢係一隻cat
高竇~~~ haha

引用:
原帖由 古力仔 於 2008-7-13 15:54 發表

高竇~~~ haha
係架

小狗今日去左剪晒d毛毛喇....媽媽話佢唔好睇,我信佢識聽喇!!返到屋企就瞓覺..淨係跟住我,唔去媽媽房度玩...不過佢剪左毛好似仲好睇呀!!

26 12
發新話題