25 12
發新話題

help 呀~ [電腦問題.. 好似中毒呀]

引用:
原帖由 wilsonspeed 於 2007-5-3 11:49 發表
第一,你籅O可能唔支援usb裝機既,所以先用PS2既keyboard and mouse來裝機,之後裝完window就可以用番USB架喇!
第二,係你未裝底板既driver,因為你未驅動,所以佢認唔到你既USB,裝番就無事!
無聲都係因為你未裝番底 ...
i asked my fd yesterday.. he said"係你未裝底板既driver,因為你未驅動,所以佢認唔到你既USB.. 無聲都係因為你未裝番底 ..."
so.. is that mean... even i install SP2... the USB still cannot use & keyboard still not working well?
my windows now is only Windows XP.. not yet SP2... i try to install too...
but it says the language problem.. so.. i cannot install..
windows is chinese.. actually, i tried both English and chinese SP2...
but it still said that same thing.... y is that?
and i alraedy asked my fd to burn me a SP2 chinese, which DL from a chinese version computer...
But.... if it still cannot install.... what should i DO
街 擠滿了歡笑
太不適合 眼淚湊熱鬧
快跑 快尋找 無人的轉角
不優雅時候 一個人最好
愛 說退就退潮
我鬆開手 回憶卻沒放掉
未來 不來了 地球 繼續繞
躲回溫暖的夢 我一個人就好

[quote]原帖由 ~Jess~ 於 2007-5-4 08:36 發表

ii asked my fd yesterday.. he said"係你未裝底板既driver,因為你未驅動,所以佢認唔到你既USB.. 無聲都係因為你未裝番底 ..."
so.. is that mean... even i install SP2... the USB still cannot use & keyboard still not working well?
my windows now is only Windows XP.. not yet SP2... i try to install too...
but it says the language problem.. so.. i cannot install..
windows is chinese.. actually, i tried both English and chinese SP2...
but it still said that same thing.... y is that?
and i alraedy asked my fd to burn me a SP2 chinese, which DL from a chinese version computer...
But.... if it still cannot install.... what should i DO

原來係windowSP1,更加有可能唔裝driver認唔到usb啦!
language problem? 你果部係notebook唻架?
i think if you directly install SP2 chinese, will solve all problem,
i suggest you before install SP2, you need format once again, and install SP2,
then will no problem, but if you use notebook, just another question!
especially for the jpese notebook!

引用:
原帖由 wilsonspeed 於 2007-5-4 12:22 發表
原帖由 ~Jess~ 於 2007-5-4 08:36 發表

ii asked my fd yesterday.. he said"係你未裝底板既driver,因為你未驅動,所以佢認唔到你既USB.. 無聲都係因為你未裝番底 ..."
so.. is that mean... even ...
i download the USB2.0 driver, you try it, i think can use.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 ~Jess~ 於 2007-5-4 10:36 發表

i asked my fd yesterday.. he said"係你未裝底板既driver,因為你未驅動,所以佢認唔到你既USB.. 無聲都係因為你未裝番底 ..."
正如你個friend所講, 裝左驅動就會冇事,
第二, 你話你唔係用近sp2所以要downlaod黎install, 但你要知道你個中文版到底係台版定港版, 雖然大家都係繁體中文, 都有唔同.  如果你真係怕會搞錯, 都係直接裝已經有sp2 o既中文版, 咁會冇咁煩(不過事前記得format多一次)

引用:
原帖由 wilsonspeed 於 2007-5-4 12:22 發表
原帖由 ~Jess~ 於 2007-5-4 08:36 發表

so.. is that mean... even ...
唔係notebook~
我諗..... 問題... 唔係sp2.... 因為裝左後都係咁....
街 擠滿了歡笑
太不適合 眼淚湊熱鬧
不優雅時候 一個人最好
愛 說退就退潮
我鬆開手 回憶卻沒放掉

引用:
原帖由 phena109 於 2007-5-4 14:53 發表

正如你個friend所講, 裝左驅動就會冇事,
第二, 你話你唔係用近sp2所以要downlaod黎install, 但你要知道你個中文版到底係台版定港版, 雖然大家都係繁體中文, 都有唔同.  如果你真係怕會搞錯, 都係直接裝已經有s ...
佢比我的係台灣版~~~
但我e+ 就囉得返我自己原裝正版的cd...
所以冇晒問題lu~ 謝謝幫忙~~~
[因為之前我姐唔肯囉比我.... 要等成個星期.. 所以我睇下有冇其他方法可以早d 搞掂....]
街 擠滿了歡笑
太不適合 眼淚湊熱鬧
不優雅時候 一個人最好
愛 說退就退潮
我鬆開手 回憶卻沒放掉

引用:
原帖由 ~Jess~ 於 2007-5-6 09:46 發表

佢比我的係台灣版~~~
但我e+ 就囉得返我自己原裝正版的cd...
所以冇晒問題lu~ 謝謝幫忙~~~
為之前我姐唔肯囉比我.... 要等成個星期.. 所以我睇下有冇其他方法可以早d 搞掂....]
攪掂就最好啦!

入安全模式試試

其实对付电脑病毒,预防胜于查杀,如果你想彻底摆脱病毒的侵扰,有个方案:将系统盘中的有用资料全部转移,然后FORMAT系统盘,重新安装一个系统,安装完系统后首先要装防火墙和杀毒软件,然后安装你所需要的软件,在安装软件期间尽量断开网络,当安装完所有你所需要的软件后,利用GHOST软件,备份一个系统盘镜像文件,放置于其他硬盘分区,并修改隐藏!因为从你所上传的图片可发现,你电脑所中病毒,基本在IE浏览器的上网文件缓存区,换句话讲即是你是因为上网所以才中毒,现今网络中的主流病毒是不会入侵到GHOST镜像文件,所以日后万一再中毒,你可以通过GHOST软件还原镜像文件到系统盘,这样只需数分钟,即可清除病毒,又不会花太多时间去安装软件!!!不过,需要注意的是,当你做了镜像文件后,以后安装的软件是不会自动出现在镜像文件,需要你再次安装!你的资料尽量不要放置于系统盘,否则系统还原后就找不到了。

这个办法能应付一般的木马病毒,对于其他盘都感染病毒,就比较棘手,你最好找技术人员帮你,希望我的方法能够帮助你

引用:
原帖由 ~Jess~ 於 2007-4-29 21:17 發表
仲有一個問題.....
如果用"backup"..
會唔會連木馬都係埋入面架??
如果係中毒後先BACKUP,係會 BACKUP D 毒係個 BACKUP FILE 到架,
你試下先關左 WIN 的自動系統保護,自動還原(我的電腦 -->右按-->內容-->系統保護)
之後\進入安全模式, SCAN一次, SCAN到毒 DEL 左佢, RESTART,
再 SCAN 一次, 睇下重有冇毒.....!!!

25 12
發新話題