17 12
發新話題

[求助]無法辨識的USB裝置

[求助]無法辨識的USB裝置

我o既USB 2.0 裝置突然用唔到 ~~~
插入一d USB devices 時都出現"無法辨識的USB裝置" ~~~
有乜方法解救呢 ?? ~~
唔該各位幫幫手 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 Rack 於 2006-6-2 23:17 發表
我o既USB 2.0 裝置突然用唔到 ~~~
插入一d USB devices 時都出現"無法辨識的USB裝置" ~~~
有乜方法解救呢 ?? ~~
唔該各位幫幫手 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
你去第二台機睇下得唔得!~
如是得就系你部機個U口有問題?
如果都系唔得就系你個USB  裝置壞佐,

都有可能係個野壞~~係吾係?
一切接觸,皆由Web4Share開始!

引用:
原帖由 luo520 於 2006-6-3 00:09 發表

你去第二台機睇下得唔得!~
如是得就系你部機個U口有問題?
如果都系唔得就系你個USB  裝置壞佐,
第二台機之前試過係ok o架 ~~~~
我明白係驅動程式o既問題, 但係唔知點處理 ~~~

引用:
原帖由 Rack 於 2006-6-3 19:11 發表

第二台機之前試過係ok o架 ~~~~
我明白係驅動程式o既問題, 但係唔知點處理 ~~~
你系乜系統來架???
講出來睇下,!~
如果系WIN98或者WINME重新裝過驅動就應沒問題??
如果系XP或者系2000睇下有無打?號或者系!號的驅動,有的話重新删除它重新安裝過!~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我用winXP ~~
打問號, 感嘆號的不明裝置都有移除過 ~~
重裝時都説不明裝置, 並且安裝有問題 ~~~
上圖圓住的無打問號, 感嘆號 ~~
但是否需要一拼移除呢 ??

你貼張圖上來睇下~

圓住的如上圖一樣 ~~
不過你多我一個usb root hub ~~~~

引用:
原帖由 Rack 於 2006-6-4 19:17 發表
圓住的如上圖一樣 ~~
不過你多我一個usb root hub ~~~~
我唔系甘樣的意思~!
我系話,你插上USB裝置果時,整個果個圖上來俾我睇下·!

我明呀 ~~
不過我影相send 唔到入電腦, 因為usb 壞嘛 ~~><

引用:
原帖由 Rack 於 2006-6-4 02:27 發表
我用winXP ~~
打問號, 感嘆號的不明裝置都有移除過 ~~
重裝時都説不明裝置, 並且安裝有問題 ~~~
上圖圓住的無打問號, 感嘆號 ~~
但是否需要一拼移除呢 ??
唔洗

你有冇用過第同一部電腦, 但第二個插口試過?

引用:
原帖由 phena109 於 2006-6-5 20:57 發表

唔洗

你有冇用過第同一部電腦, 但第二個插口試過?
之前都試過, 四個port 口都係咁呀 ~~

用第二d usb物件插入去得唔得?
如果佢地都唔得就係你d usb 插口有事,
如果佢地得, 就係你個driver有事,

dirver有事, 按你講重新安裝都有事, 但你有冇試過不單止由硬件管理員移除有"?"/"!" o既野, 順便將所有同部相機o既野都反安裝,
重新開機, 睇下有冇進展

試過mp3 用usb, 正常應該自動彈driver 出來, 不用安裝別的東西 ~~
但係只是表視"usb出可以更快", 與及"無法辨別裝置" ~~~
聼說win xp 不支援usb 2.0 hub, 只可行usb1.1 , 加上我用過系統檔優化
(Registry Mechanic v5.1.0.224) ~~~~~
把不太常用的驅動安裝程式dll 檔除去, 以至可能出現當下的問題  ~~~
請問有無usb2.0 hub 支援的驅動程式安裝 dll file 呀 ?? ~~~
可能呢個係問題o既精結所在 ~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 Rack 於 2006-6-9 12:55 發表
試過mp3 用usb, 正常應該自動彈driver 出來, 不用安裝別的東西 ~~
但係只是表視"usb出可以更快", 與及"無法辨別裝置" ~~~
聼說win xp 不支援usb 2.0 hub, 只可行usb1.1 , 加上我用過 ...
WINXP系支持usb 2.0 hub架,支唔支持要睇你块底板!~
或者你用返你买电脑果时送果张driver 碟重新装过!
如果都系唔得~
重装过系统试下!~

17 12
發新話題