24 12
發新話題

製作電台教學

製作電台教學

1,安裝好jetAudio之後開啟jet cast見圖1

2,在主控台按 PREFERENCES見圖2

3,(1)點選Format,(2)再在右面點擊use WMA as streaming format,(3)再選Windows Media 9 Network Writer!
(4)跟住按下面Config.見圖3

4.(5)點撃Windows Media Audio,(6)再選Variable bitrate (VBR),下面選擇 Average 48K (選48K原因係可節省上載頻寬)見圖4

5.在左面選Server,設定port及max user,見圖5 (設定port方面如可以側保留原本設定! 而max user方面如果你上載頻寬充足可以設定為50-100 e.g. HKBN , i-cable用戶.

6.在Directory Server呢個設定可以隨意.本人就將右面兩個box 剔除!見圖6

7.一切設定好後按確定,就會回到主控台.在主控台入面空白地方按右click,再選add files 或 add folder加入你想播既歌曲!見圖7

8.加入好歌曲後在主控台左面按那個衛星就會開始廣播,然後選你想開始播的歌曲再按下面play個箭咀!見圖8

9.咁就開始廣播緊你既歌曲啦!!!!!而其他人可以用windows media player,wimamp等等既播放器去收聽! e.g. mms://abc.web4share.com:9000 (只要係windows media player開啟個網址就得!)

P.S.
1.如果你冇固定IP可以申請一d Dynamic DNS既服務去將一個網名指去你部電腦!

2.如果你部電腦係經Boardband Router上網的話,你需要在你的router入面設定一些port forward到你的電腦!

有關申請Dynamic DNS 及 Port forward既教學我就唔會係呢度再詳細講!可以既話係電腦教學版入面試試搜尋!

希望有會員可以提供一下有關以上兩樣野既教學!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

整完,差網址唔識

引用:
原帖由 kennis翼 於 2006-2-16 01:11 發表
整完,差網址唔識
有關Dynamic DNS可以到www.no-ip.com睇睇...

引用:
原帖由 calvin 於 2006-2-16 01:38 發表

有關Dynamic DNS可以到www.no-ip.com睇睇...
我唔識搞果下慘呢...........
................................
註冊左.........
之後唔know啦>q_q<

引用:
原帖由 kennis翼 於 2006-2-16 01:51 發表

我唔識搞果下慘呢...........
................................
註冊左.........
之後唔know啦>q_q<
http://home.kimo.com.tw/thx0701/big5/tech/net/dynamic2.htm

有教學

唔知e個得唔得呢............剛剛see到
appser開sever

http://prdownloads.sourceforge.n ... -2.3.0.exe?download
•預設的安裝路徑為 C:\AppServ 您可以點選 Next 繼續,或是點選 Browse 選擇您要安裝的路徑。

•選擇您希望安裝的型態,然後點選 Next 繼續。

Typical 典型(最大安裝)
Compact 簡易(僅有 Apache Web Server 會被安裝)
Custom 自訂(您可以選擇您要安裝的物件)

•填寫 Apache Web Server (阿帕契網頁伺服器) 相關資訊。

Server Name 是指您目前安裝的伺服器名稱,通常預設為 localhost 即可。
Administrator's Email Address 是指系統管理員的聯絡電子郵件地址,請填入您收發信件正常的電子郵件地址。
HTTP Port 網頁的預設連接埠,通常為預設值 80,某些 ISP 或是主機商封鎖了該連接埠,請另外選用其他連接埠。
(如您的網路環境為防火牆內或是 IP 分享器內,請記得打開 Port 80 ,開放連接,並指定靜態 IP 對應以保護主機安全)

•填寫範例如下圖。
•填寫完畢請點選 Next 繼續安裝。

•填寫 MySQL DataBase Server (MySQL 資料庫伺服器) 相關資訊。

User Name MySQL 伺服器管理者名稱
Password MySQL 伺服器管理者密碼
Charset 預設的使用語系編碼(請選擇 big5)
•填寫完畢請點選 Next 繼續安裝。

•安裝進度的畫面。

•程式安裝完畢,預設為啟動 Apache Web Server (阿帕契網頁伺服器) 與 MySQL DataBase Server (MySQL 資料庫伺服器)。
•點選 Close 完成安裝。

•請打開您的網頁瀏覽器,在網址列的空白處填入 http://localhost(別人上時改為你的ip) ,按下 Enter 就可以連線到您的自機伺服器的首頁。
•網頁展示如下圖。

========================================================
開no-ip

www.no-ip.com====>Sign-up Now!(開ac)====>Downloads=====>登入no-ip.com=====>Hosts / Redirects=====>自己開no-ip=====>instal你下載no-ip的程式=====>入登入就可以了!!

========================================================

引用:
原帖由 kennis翼 於 2006-2-16 02:11 發表
唔知e個得唔得呢............剛剛see到
appser開sever

http://prdownloads.sourceforge.n ... -2.3.0.exe?download
•預設的安裝路徑為 C:\AppServ 您可以點選 Next 繼續,或 ...
Appserv唔洗用...
只係用呢度

開no-ip

www.no-ip.com====>Sign-up Now!(開ac)====>Downloads=====>登入no-ip.com=====>Hosts / Redirects=====>自己開no-ip=====>instal你下載no-ip的程式=====>入登入就可以了!!

引用:
原帖由 calvin 於 2006-2-16 02:33 發表

Appserv唔洗用...
只係用呢度

開no-ip

www.no-ip.com====>Sign-up Now!(開ac)====>Downloads=====>登入no-ip.com=====>Hosts / Redirects=====>自己開no-ip=====>instal ...

禁個網址係咩呀.................
我安左............
[先sleeping先,唔該晒你呀calvin,早斗]

引用:
原帖由 kennis翼 於 2006-2-16 02:38 發表
禁個網址係咩呀.................
我安左............
[先sleeping先,唔該晒你呀calvin,早斗]
個網址你要係個網址上面登記....你想係咩都得 e.g. abc.no-ip.com

咁 web4 個電台呢?

引用:
原帖由 阿包子 於 2006-2-16 10:35 發表
咁 web4 個電台呢?
首先要你地識得咁整個電台....先會有web4既電台嘛...

如果大家想試下聽既話............可以用windows media player 試下 開呢個URL聽...... mms://atomnet.myftp.org:9000

佢比左條link我kennis916.no-ip.info
但係開唔到

我想問下你有冇用router果d野上網???

ROUTER??我電腦白痴,唔know喎

24 12
發新話題